Wanneer akoestiek en design hand in hand gaan

De Stavanger Concert Hall (NO) is niet enkel een knap staaltje architectuur, de orkestzaal wordt ook beschouwd als één van de beste akoestische zalen ter wereld. Dit concertgebouw op slechts 700 meter van het historisch centrum biedt bovendien een uitzonderlijk panoramisch zicht op het havengebied, de eilanden en de bergketen.

© Jon Inge Amundsen

Twee werelden, één doel: de beste akoestische ervaring bieden

Het concertgebouw bestaat uit 2 delen. Zowel op vlak van architectuur, als wat betreft gebruik. Het robuuste, rood-bruin betonnen gedeelte van het gebouw bevat de orkestzaal, die speciaal ontworpen werd om akoestische muziek volledig tot zijn recht te laten komen. Het is bovendien de thuisbasis van het Stavanger Symphony Orchestra.

Contrasterend is het industriële deel van de Stavanger Concert Hall, waar hoofdzakelijk staal en glas gebruikt werden voor de polyvalente zaal. Deze modulaire ruimte – aangepast aan versterkte muziek (van rock tot opera) – biedt talloze mogelijkheden: van amfitheater tot arena, voor catwalks, concerten, dansvoorstellingen, seminaries, …

Dakbedekking op maat van de architectuur

Net als alle andere ruimtes binnen het gebouw, werd ook het platte dak tot in de puntjes afgewerkt. Om de beste bescherming te bieden aan dit cultureel pareltje is het 6000 m² dak voorzien van een tweelaags waterdichtingssysteem van Derbigum. Als onderlaag werd er gekozen voor de Derbicoat Artic, speciaal ontwikkeld voor Scandinavische weersomstandigheden. En aangezien het volledige dak van het concertgebouw bedekt is met beplanting, is het geen verrassing dat de dakdekkers van Sandnes Tak AS voor de eindlaag met Derbigum SP WW gewerkt hebben.

© Jon Inge Amundsen

Key figures

Derbigum product: Derbicoat Artic & Derbigum SP WW
Totale oppervlakte gelegde Derbigum membranen: 6.000 m²
Architect: RATIO Arkitekter AS (winnaar van internationale wedstrijd voor deze opdracht)
Dakdekker: Sandnes Tak AS

Ontdek al
onze systemen

Derbigum waterdichtingsmembranen beschermen jouw gebouw onder alle weeromstandigheden

Vind een erkende Derbigum verwerker bij jou in de buurt

Zij dragen bij tot de circulaire economie